Posts Tagged thought

My favorite apps..

bismillah..

Do you know about SSH?

Do you know about apache?

Do you know about java? *hoo*

Here are my favorite apps I used almost everyday :

1. Browser

Firefox is the best ever.. LOL.. of course it is in my very opinion..

As mentioned in the book of firefox (type about:mozilla in the address bar) :

Mammon slept. And the beast reborn spread over the earth and its numbers grew legion. And they proclaimed the times and sacrificed crops unto the fire, with the cunning of foxes. And they built a new world in their own image as promised by the sacred words, and spoke of the beast with their children. Mammon awoke, and lo! it was naught but a follower.

from The Book of Mozilla, 11:9
(10th Edition)

Um.. interesting right? hehe… even there is a bible look a like there.

And another alternative browser is Internet explorer, it is only because the kookmin bank application and gmarket require IE to runs well. The other browser following is safari, as it is the default browser in mac OS X ๐Ÿ˜‰ , even though I used it very rarely.

2. Chat Application

The main now is Meebo. I got back to it because Meebo now is different with the new available status that is customizable. Previous version is bad, because every time I updated the custom status, then my status was set into busy or away.. -_-‘ But it is better now, although there is no busy status yet.

The secondary is Yahoo messenger and Live messenger. Yahoo is used if the partner we are talking to really insist me to use some features not provided in meebo *actually they can send the file just via email* .ย  And the Live messenger is online because my professor uses MSN service.. ๐Ÿ˜€

I once tried Gaim as the client, although not for long time untill I return back to meebo. The best part of meebo is it provides an online chat log. You can see what are the last words written.. so you can catch up right away.

3. ssh client

I used putty, always.. and may will always be.. ๐Ÿ˜€

4. File transfer client

There is winscp I used to use to connect to SFTP servers. It provide a basic internal editor too, so I don’t have to download the file to local folder just to know what’s with in and edit a little. The other file transfer client is Filezilla. I’ve just used it recently, as I needed to connect well with the standard FTP server. I don’t know precisely why winscp can’t connect to those kinds of servers. I wonder.

5. Editor

My favorite editor is scite. A very basic editor. Has no integrated compiler *that’s why I like it*. It provides a very high portability and flexibility as I can have syntax highliting as basic feature. Just simple editor, all I can say.

I once very addicted to editplus, I used the evaluation version of it. It has a simple integration with the java compiler, so with Ctrl+1 you can compile the files and Ctrl+2 you can run it *it is custom configuration*. But, when I worked on dahlia project, Hasrul offer me this editor. I knew this editor previously, but it was *far* too simple for me at that time, so I didn’t used it. But Hasrul forced me to use that because he used that one too. So I started to get used to it, and finally I like it’s simplicity.. *again.. simple*

I left editplus, I left notepad++, I left notepad *of course LOL*

The other editor as my favorite is eclipse. It is my default IDE for my projects. It provides a very comprehensive environment for building a project. It has something similar features as netbeans, just that some people said eclipse runs faster because it uses AWT package. And I think eclipse can run faster and on lower spec platform.

And the interesting part of eclipse is, the eclipse form a more grounding runtime environment in java. Means that, if I run the program, then the virtual machine will actually running the classes in the binary folder. Different with the netbeans, when I run the program, It makes a jar file, and then from that isolated binary file the program is run. Resulting a different result when there is realtime compilation and class realoding. I sensed it on my early stage of work in my old office. My program ran well on eclipse, but run not precisely on netbeans. So from then, I used eclipse almost all the time, as I didn’t really need a complex GUI interface.

6. Office application

I use microsoft office 2003 in my lab computer.

I use neooffice in my laptop.

No explanation required.. ๐Ÿ™‚

7. Multimedia apps

I use k-lite mega codec pack, and media player classic as player in my lab. I don’t know, I just feel comfortable of its simple color and shape, but powerful.

In my laptop, I use VLC as my main player.

8. Google apps

Many of google apps is available. The most ones are Gmail and GoogleReader. Gmail is very good on its simplicity and its clever idea to populate messages into one thread for the same topic. Limited to 100 message for each thread. A very helpful feature. It provide chat apps too, and recently, we can have video call there too.

Reader in google is a nice apps too.. we can subscribe to many blog or website and kept up to date with the changes in the world. I knew this apps from Dewi.

Google maps, yes.. a very well know application for its powerfulness. Even a person can be seen there. What a terrifying apps. ๐Ÿ™‚

9. Other apps

Um.. I use Xming as my X client.

I use adobe reader as pdf reader.. ๐Ÿ˜€ and sometimes preview application in mac.

I use Logmein as my remote desktop application.

I use XAMPP as my development server and FTP server in my lab computer.

I use gedit to edit the file in linux servers.

I love java. ๐Ÿ˜‰

~openMinded

~openSource

Advertisements

, ,

3 Comments

Telepati..

bismillah..

Pernah gak ngebayangin kalo manusia bisa telepati? Gimana rasanya.. mudahnya.. rumitnya.. atau bahkan lucunya.. :))

Kalo orang bisa telepati, perlu gak bahasa pengantar? Apakah telapati itu bisa melewati batasan bahasa yg digunakan, karena dapat menghantarkan maksud dari sumber. Ataukah masih perlu berbahasa? karena sebenarnya yg dihantarkan dalam telepati adalah ucapan atau sinyal2 bahasa yg kita gunakan sehari2? hm…

Kalau yg kedua .. telepati sebagai pengganti berbicara, maka keuntungan yg didapat adalah hemat energi *gak perlu capet gerakin lidah*, mengurangi polusi suara *tapi mungkin polusi sinyal lebih banyak :P*, dapat lebih cepat menghantarkan pesan *gak perlu mencet tombol telepon buat ngomong ama dia.. or kirim sms*, mempermudah komunikasi hampir tanpa batasan waktu dan tempat *tentunya dengan ketersediaan jaringan*, dan mungkin keuntungan2 lainnya.. ibaratnya bayangin aja kalo handphone ditempel diotak, dan kita bisa langsung ngomong lewat hp tanpa suara.

Teknologi seperti ini sudah ada yg mencontohkan di film Ghost In The Shell (GITS). Orang2 di zaman itu sudah ditanam dengan cyber brain yang sudah berisi pemancar dan penerima gelombang radio. Jadi kita bisa ngobrol gitu tanpa gerakin lidah, bedanya adalah kita jadi orang oon yg bengong waktu ngomong ama orang di seberang sana.. hihi..

Kalo yg pertama tadi.. mengantarkan knowledge.. rumit kelihatannya. Hal ini berkaitan erat dengan “Knowledge Externalization”. Hingga saat ini, soal knowledge alias pemahaman tentang sesuatu tidak terjadi dengan seketika, tapi harus mengalami tahapan2 tertentu di otak. Mulai dari perception, learning, communication, association and reasoning. Eitts.. jangan tanya gua arti dari itu semua.. kkk.. gua cuman copy paste dari wikipedia. ๐Ÿ˜€ Kira2 intinya mulai dari sadar akan keberadaan knowledge (dari keingintahuan atau keterpaksaan), mempelajari, berkomunikasi dengan sumber knowledge (entah buku atau orang atau mahluk lain), mengaitkan dengan knowledge yg telah kita miliki sebelumnya, dan yg paling tinggi adalah mampu mengambil kesimpulan. Kesimpulan di sini tidak bisa dibilang benar dan salah secara hitam putih, tapi lebih ke arah subyektifitas dari si pembuat kesimpulan, yang tentunya berdasar atas jumlah dan seperti apa informasi yg telah diterimanya.

Okeh.. cukup rumit kan untuk bisa memiliki knowledge terhadap sesuatu? Jadi inget film romantis, Tokyo Love Story *kimochii.. ^^* . Dulu waktu kecil nonton pelem itu gua keseeeel banget ama si Satomi yg akhirnya mendapatkan Kanji. Gua keseeel banget jadi pengen gimana gitu.. hehe.. Tapi sekarang, gua memahami.. kalau mereka berdua memang saling mencintai, tapi tidak ditakdirkan untuk menikah. Si Kanji hampir jadi milik Rika, tapi Satomi gak berhenti berjuang menahan kepergian di saat terakhir2.. sedangkan si Kanji masih dalam kalut untuk menentukan sikap. Akhirnya Kanji memilih Satomi. aaaah… kesel.. hehe.. itu dulu.. tapi sekarang gua paham. Dan gua malah semakin menghargai hubungan mereka berdua. Hubungan yang tulus, terutama cinta dari si Rika yang benar2 mampu berkorban dan memberikan apa yg ia mampu untuk orang yang ia sayangi. Sikap si Kanji yang setia dan tidak mudah pudar untuk bisa menyayangi Satomi.. huhu.. Seandainya mereka berdua bertemu lebih dahulu.. ๐Ÿ˜› kkk.. jadi curcol gak jelaz..

Ok.. back to the main topic. Kayak gitulah yg gua alami, perasaan gua mang beda banget dulu dan sekarang. Dan gua pengen nangis.. pengen banget meluk si Rika.. *LOL* karena dia kedinginan sendirian di pinggir jalan nungguin si Kanji yg benar2 bimbang gitu bo.. ๐Ÿ˜› Gua lebih paham perasaan mereka. Itulah knowledge. And it took 10 years more for me to get the meaning.. hehe.. how slow isn’t that..?

Kalau ekternalisasi pengetahuan *knowledge externalization* itu bisa dilakukan, disimpan, disebarkan, maka, no need for words. It is all inside our head and just need to transfer it. I wish I could. Meski, di sisi lain, dapat juga dilihat permasalahan dari adanya knowledge externalization ini yaitu kurangnya individualitas dari setiap orang. Karena, setiap orang dapat dengan mudah memilki knowledge akan sesuatu, yang artinya juga perasaan dan pemahaman akan sesuatu terdistribusi pula. Dan kemungkinan orang akan sulit mengenali siapa dirinya. haha.. quite funny actually. Contohny ada di film GITS jg, ada robot namanya Tachikoma yang setiap kali selesai tugas akan dilakukan sinkronisasi data, akhirnya mereka jadi bingung dengan siapa yg telah melakukan apa… LOL.. itulah yg mungkin terjadi, berkurangnya individualitas, yg artinya kita akan menjadi seperti robot, atau bahkan lebih buruk, mirip sel organ yg memiliki fungsi tertentu di tubuh. *karena fungsi kita pun bisa diprogram dengan knowledge yg dimiliki*

Sebuah drawback yang cukup berat dihadapi untuk distribusi knowledge.

Contoh knowledge yg bisa di share itu ada di film Macross Frontier. Yang memiliki share knowledge ini adalah serangga yg menjadi musuh utama di film itu. Malah knowledge ini terdistribusi dengan setiap individu adalah node yg menentukan path dari jaringan syaraf, seperti halnya di otak. Sehingga tidak ada individu yg menyimpan pengetahuan dalam waktu lama, hanya short term memory. Setiap individu pun berkomunikasi dengan “Space Folding” LOL.. sebuah konsep melipat ruang sehingga perjalan jadi super cepet.. haha… impossible.. ๐Ÿ˜›

Tapi, itulah yg emang gua alamin saat ini, atau lebih tepatnya saat itu. Saat kata2 tak pernah terucap secara langsung. Saat bahasa tubuhpun terhalang akan ruang dan pandangan. Saat gua cuma bisa diam dan menunggu karena maju pun cukup jelas apa respon yang gua dapat. Saat menjauh dilakukan padahal tidak ada yang mendekat. Saat itu, gua pengen sampein knowledge gua ke seseorang. Saat itu, saat ini pun masih, gua pengen sampein betapa gua peduli sama dia, betapa gua gak pengen dia sedih, betapa gua gak pengen dia menjauh, betapa gua berharap dia bahagia. Dan juga, betapa gua pengen bantu dia tanpa mengharapkan balasan dari dia.

Wallahu ‘alam

,

Leave a comment

Start with a good seed ..

Bismillah..

800px-toppledominos

Um.. let say.. there is a cookie on the table.. not occupied, no one seeing it.. it is free to be taken at the moment. Let say.. You take it and put it to your mouth.. what happen next?

Um.. My stomach will be full.. that’s for the short prediction. But what else would happen.. I mean some chain reaction of what we’ve done. May be that cake should not be for us, may be that cake should be given to the person that has not eaten it yet.. assume we’ve got one before, so the person who should have would be really sad . May be the cake had some poison, we ate it and we got killed by it.. *freaky imagination* , may be there is a candid camera there.. we’ve been observed so deep.. kkkk… or.. may be it is just free cake, for anyone who intends to have more.. ^^ *concludes just full stomach* . The question is, which one would you prefer to think of?

Start with a good seed means.. after you eat the cake *of course you’ve been thinking of what you are going to do.. but you did it at last.. hehe.. * your feeling will be based on what your imagination is. If you thought of bad reasoning for the cake you’ve eaten, you will get the bad feeling as the seed for others bad feelings to be attached. In other word, it will be as a magnet for other bad feeling. It is just a simple small piece cake.. what bad things it could do?

First.. the cake should be for some one else, you felt so guilty about it, and then you start to be some sort of hiding your presence among others, causing you to be so lonely and silent for all the rest of event. And then, may be because you are so nervous of being caught.. you did so many mistakes. And as the climax, you hit the big birthday cake, causing the candles fallen off.. got into the curtains, and make some fires. Everyone screams and yelling, running all over try to escape the room, as the fire getting bigger and vanishes the whole house.. *gee another freaky imagination* That is a simple example of what bad feeling you could have cause a bigger bad feeling.. ๐Ÿ˜›

Or.. you may be think of it as poisoned, you try to throw it all again, but instead of you get the cake out, your head hit the mirror, causing it bleeding. You get taken to the hospital, and the party is over for you at least. *hehe.. just another accident*

Or.. you can think of it just as a free cake, why would anyone put the cake unguarded there if it is not a free cake for all.. :D, Um.. may be if you feel a bit aware of it, you could just ask to the party maker about the cake to make it clear, just try not to hide anything, be honest to you and other. Listen to what he/she says.. and say sorry if it is not for you.. *accompanied by laughing.. lol* After all you’ve ask for forgiveness.. people made mistake, so.. bear with it.. ๐Ÿ™‚

That is why we should think of a good seed, put some good point of view of the problem we’ve had, some other good path or fruits will come along. It is just like chain reaction, you never know where it comes from, when, and how.ย  What you can do is accepting it. Search for solution, not just keep repeating.. “why is it happening..??” , “we should have done it”, “why am i stucked here?” . Stop to waste your energy on those stupid questions. Start to give some happy thought such as.. “because of this we can have new experience, so we’ll just avoid this mistakes next time”, “we can have a relaxing time”, “i guess it is lucky for us not to get that train, it got accident” *hehe.. it is a great luck :P* So.. there has to be some positive things of what we’ve done..

Or.. if you wanna be more simple, think of worse than what we get now.. think of others who got worse than us. Just say we are lucky just as we are, not as what we imagine. We are just totally lucky to have this air get to our nose.. *imagine there is no nose..* we are just lucky not to get fallen on the stair, we can still walk fast as it. Think of worse that could happen.. but just did not happen. Or.. just think of if we’ve done anything else, the result would be not as good as we did the things we’ve done now.. ๐Ÿ™‚ So.. think of worse that could happen.. just did not happen.

Hm… some chain reaction http://en.wikipedia.org/wiki/Domino_Theory like this domino keep falling.. and branching.. and get more pain every time it goes further from the initial state… What we can do.. try to slow it down, give some backward push.. give some possitive sight, give some courage to our self, think of worse that could happen. That should do it.. Not stopping at once, but believe it will stop for sure.

BTW, these some sort called as Qonaah ๐Ÿ˜‰ , as thanking God for all His giving, as we just need to accepted in fully hearted *ikhlas*. But of course still giving our best shot on what we are doing.

May we can keep the Qonaah.. Ameen..

let’s listen to this piece.. ow.. feel wanna go the bath room while listening to this.. ๐Ÿ˜›

*brr..

~imageSource: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Toppledominos.jpg

, , , , ,

1 Comment

Perfect dream..

Bismillah..

Mimpi itu indahnya kalo dia cuman mimpi..

Jadi kenyataan, sering gak seindah dalam mimpi..

kayak cerita murakami “on seing 100% perfect girl” .. hanya dalam mimpi kenangan itu jadi indah, kata2 tercipta pun kian dalam. hanya dalam mimpi.

BTW.. gua lagi demen banget denger piano.. ada lagu “fly me to the moon” yg jazzy.. here goes

nice isn’t it? ^^

, , ,

Leave a comment

Random thought

+ Pattern Recognition *pr lom selesai*

+ Macintosh *baru punya*

+ Chatting

+ Jakarta *miss u*

+ Nice foods *.. :D*

+ creative *hard for nowadays*

+ posting blogs

+ backup photos from phone

+ friends *bit lonely*

+ sleepy

+ long vacation *dorama*

+ …

,

Leave a comment

%d bloggers like this: