[WSK] Convenient Traffic System in Korea


bismillah..

Janjian di korea gak ada lagi namanya jam karet.. semua bisa tepat waktu, semua bisa diperhitungkan..
Telat? ke laut aje.. kkk

Kalau janjian di seoul misalnya, kita bisa lihat jadwal kereta jam berapa aja, terus yang eskpress jam berapa aja. Kalau pun saat berangkat dah telat, maka kita bisa minta maap duluan sebelum sampai sana, jadinya orang di seberang sana gak perlu nungguin tanpa kejelasan.

Informasi subway bisa dilihat di sini : http://smrt.co.kr/Eng/index.jsp

Untuk bisa ngitung lama perjalanan dari satu stasiun ke stasiun lain.. bisa dilihat di sini.. http://smrt.co.kr/Train/Subwaymap/Eng/Subwaymap.jsp

Perhitungannya sangat tepat, waktu itu dari cheonan ke stasiun deket dongdaemun.. diperhitungan dibilang.. 124 menit.. dan.. beneran.. 124 menit.. parah2.. padahal gua udah mikir bakal telat 2 menit..🙂

ini tampilan kalo lagi ngitung2.. lengkap dengan data transit bila diperlukan..

Mirip seperti halnya busway.. kita bisa transit dari satu jalur ke jalur lainnya. Sampai saat ini ada 9 line yang tersedia di seoul dan sekitarnya + 5 line khusus.

Harga tiketnya jg bervariasi tergantung jarak, dengan biaya minimum 900 won. Lebih hebatnya lagi kalo kita punya T-Money, kita bisa bayar satu harga sekali jalan.. misalnya, turun dari subway, naek bus, maka gak perlu bayar bus-nya lagi, atau kalau agak jauh, biaya tambahan aja yang kita bayar, jadi lebih irit. Kalau kita turun bus itu dan naek bus lain, maka kita jg gak bakal bayar, asalkan dalam jangka waktu sekitar 30 menitan.

gini tampang T-Money :

src:http://aboutseoul.files.wordpress.com/2010/01/tmoney1.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/T-money

Ada yang berbentuk gantungan HP, jadinya praktis..

Di sini, naek bus jg jelas trayeknya.. dan bus gak akan asal berhenti di tengah jalan. Makanya kita lebih enak dan terduga.. gak perlu ngejar2 angkot kayak di jakarta.. hehe..

Suatu tempat di korea bisa dilihat dengan transportasi apa cara aksesnya ada di maps.naver.com :

Satu hal yg gua gak suka dari supir bus di sini.. adalahhhhh…. gaya nyopirnya yang lebih gila daripada sopir bis P85 cengkareng lebak bulus… gilee pokoknya deh..

gua pernah pulang dari Cheonan City Hall naek taksi karena gua udah eneug pengen muntah naek angkot.. hhhh

Kalo pengen tau lebih jauh soal bahasan angkot di korea.. bisa liat di bawah ini, bersumber dari : http://blog.daum.net/korea_brand/1223

======================================================================================================

Convenient Traffic System of Korea

Almost all foreigners say that Korea has an excellent public transportation system. In Korea, you can reach everywhere by bus or subway. It is considered a superb system in terms of its access and cleanness.

Korea’s transportation system is now recognized as one of the finest example among other countries. In the past, however, many Koreans complained of ineffective subway and complicated road systems. But after it adopted the transit discount system and better equipped subway systems, situation got much better than ever.

Comfortable Public Transportation System

Korea’s transportation system is considered a role model among other countries

(Source: Yonhap News Agency)

There has been so much improvement in traffic system, and now Korea’s traffic system is regarded excellent all over the world. Most importantly, the subway and bus companies do not compete with each other for passengers, which became a win-win situation.

<It is considered cleaner than any other subway in the world>

(Source: Yonhap News Agency)

For example, the transit discount system helps passengers save their money, which is found only in Korea. For this reason, many policy makers from other countries visit Korea to learn more about Korea’s traffic system. It is common for Korean to pay with digital card when taking a bus, but still in many countries, people are paying cash.

Moreover, a variety of bus and subway line also considered remarkable. Since all buses were divided into four colors- blue, green, red and yellow- according to the routes, it became much convenient to take buses even in rush hour.

Stretching to the world

Korean subway is also well-known for its cleanness in the world. In addition, the screen door is highly recognized as it prevents passengers from harmful air and unexpected hazardous circumstances.

Finally, Korea got to recently export its bus traffic system to Philippines. The official said that Gyeonggi-do made an agreement for mutual cooperation with MMDA(Metro Manila Development Agency) on 27th last month with the attendance of Kim Moon-Soo, the Governor of Gyeonggi-do and Francis Tolentino, the chairman of MMDA, Philippines. Followed by this agreement, Gyeonggi-do will share the policies on Metro traffic systems such as BMS (Bus Management System) and BIS (Bus Information System) and will cooperate on building the infrastructure of Manila.

        

<Kim Moon-Soo, Governor of Gyeonggi-do and Francis Tolentino, Chairman of MMDA signed the agreement> (Source: Chosun Ilbo)

Gyeonggi-do will share the information on how to adopt CNG bus, traffic card system, and transit discount system and how to build Bus terminal complex.

Korean companies will cover the technical matters. Manila development agency of Philippines Metro announced that they will integrate four major traffic systems such as Metro, Bus, Jeepney, and Tricycle. For this, the chairman Tolentino asked cooperation during his visit to Gyeonggi Province last February. Kim Moon Su, the governor of Gyeonggi-do said that this agreement will help Philippines build more efficient traffic system. Furthermore it will definitely be the innovative traffic system in Philippines as well.

It seems that Korea’s transportation system is moving ahead to the World along with ‘Korean Wave, Hallyu’. However, generosity comes first than institutions and systems. Let’s make the world that human is always comes before the cars.


,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: